Meny Stäng

Unionen fackförening

Om du funderar på att bli medlem, eller kanske redan är medlem hos Unionen, är du inte ensam om detta. Unionen är nämligen den fackförening som är störst på den privata marknaden idag, samt Sveriges största tjänstemannaförbund. Unionen fackförbund har med andra ord ett stort antal medlemmar. Medlemsantalet är över 600 000 totalt, och har även ett mycket imponerande antal förtroendevalda, över 30 000 totalt, på fler än 65 000 olika arbetsplatser.

Vem passar Unionen för?

I Unionen kan alla tjänstemän som jobbar inom den privata sektorn bli medlemmar. Detta gäller så väl tjänstemän på de lägre nivåerna till chefer och högre tjänstemän. Många av medlemmarna i Unionen har universitets- eller högskoleutbildning, och Unionen fackförening passar därmed även för akademiker, trots att det inte är ett utpräglat akademikerförbund.

Unionen

Medlemmarna i Unionen jobbar i allt från mycket små familjeföretag till riktigt stora koncernen, inklusive internationella sådana, så oavsett vad din arbetsplats är, kan du som tjänsteman alltid bli medlem.

Även egenföretagare kan bli medlemmar.

Lite om Unionens historia

Unionen grundades år 2008, den första januari detta år. Tillväxten i Unionen har sedan dess varit mycket stor, vilket gjort att Unionen som fack redan några år efter detta var Sveriges största inom sin nisch. Unionen bildades när HTF (Handelstjänstemannaförbundet) och SIF (Svenska Industritjänstemannaförbundet) slogs samman, för att bilda en och samma fackförening. Sammanslagningen hade sin grund i att man ansåg att gränsen mellan dessa två sektorer – handelstjänstemän och industritjänstemän – hade suddats ut i den grad att en åtskillnad inte längre behövdes.

Fördelar med att bli medlem i Unionen´s fackförening

Den största fördelen som Unionen har i jämförelse med andra fackföreningar är förstås storleken. Det är ju betydligt lättare för ett riktigt stort förbund att åstadkomma resultat än vad det är för ett mindre dito. Man kan därför räkna med mer slagkraftigare hjälp som medlem i Unionen i jämförelse med andra fackföreningar.

Utöver detta erbjuder även Unionen en rad medlemsförmåner till sina medlemmar. Många av dessa beskrivs ganska ingående på deras hemsida. Så vill du veta mer om Unionen och ett medlemsskap hos dem, samt vad detta kan ge dig, rekommenderar vi att du går in där och läser mer.