Meny Stäng

Sjukförsäkring

Om man blir sjukskriven under längre eller kortare tid i Sverige idag, får man viss hjälp från samhället. Detta är väldigt bra, för det får man inte i alla länder. Men framför allt vid en längre sjukskrivning kan ekonomin ändå bli ansträngd, eftersom den ersättning man får som sjukskriven givetvis inte motsvarar den lön made hade tidigare. Just av denna anledning väljer allt fler att skaffa så kallade sjukförsäkringar. En sjukförsäkring används nämligen för att fylla på den ersättning man får annars vid sjukskrivning, så att man kan få upp till 90 % av den tidigare inkomsten istället.

Detta kan vara till stor hjälp när man är sjukskriven. Eftersom man då utöver det faktum att man inte mår bra åtminstone inte behöver oroa sig för ekonomin också.

sjukförsäkring

Var skaffar man då en sjukförsäkring?

Det vanligaste sättet att skaffa en sjukförsäkring är för många att vända sig till det fackförbund där man är medlem. Eftersom många av fackförbunden erbjuder olika sjukförsäkringar åt sina medlemmar, men vill man inte göra detta, eller om man helt enkelt inte är medlem i en fackförening, kan man även teckna en sjukförsäkring privat. Då vänder du dig till ett försäkringsbolag som erbjuder detta. Det gör nämligen flera av försäkringsbolagen idag.

Tänk dock på!

Blanda inte ihop en sjukförsäkring med en sjukvårdsförsäkring. En sjukförsäkring ger dig ersättning i rena pengar när du blir sjukskriven. Medan en sjukvårdsförsäkring hjälper till med att täcka kostnader som uppstår vid sjukvård och sjukhusvistelser. Visserligen kan en sjukvårsförsäkring också vara bra, men är det inte det du vill ha, bör du åtminstone inte teckna detta av misstag.

Du bör även alltid läsa villkoren för den sjukförsäkring som intresserar dig noga innan du tecknar den, eftersom ersättningsnivåer och även omfattningen av försäkringen i övrigt kan variera något mellan olika försäkringar. Så för att inte obehagliga överraskningar ska poppa upp när du redan är sjukskriven, är villkoren något du verkligen ska läsa noga, så att du förstår vad du är berättigad till och inte redan innan!