Meny Stäng

Inkomstförsäkring

Givetvis vill alla förvissa sig om att man är så väl förberedd för framtiden som möjligt. Under senare år, då ekonomin inte varit den mest stabila, runt om i världen, har så kallade inkomstförsäkringar blivit på ropet. Men är en inkomstförsäkring verkligen nödvändig, och hur vet man om man bör skaffa en eller inte? Detta tänkte vi försöka svara på i denna artikel.

Hur fungerar en inkomstförsäkring?

Tanken bakom en inkomstförsäkring är att den ska hjälpa dig att få ut mer av din tidigare lön om du skulle bli arbetslös. Att man får ut max. av sin tidigare lön vid arbetslöshet är nämligen inte alls säkert, då a-kassan, som betalar ut arbetslöshetsersättning, har ett så kallat max.tak för hur mycket som ersätts. Detta innebär i sin tur att de med lite högre löner inte får ut 80 % av sin tidigare lön vid arbetslöshet, som en del tror.

inkomstförsäkring

Vad är då Max-taket?

För närvarande är det så kallade max.taket hos a-kassan 18 700 kronor. Detta innebär alltså att alla som tjänar mer än så, inte får ut hela 80 % av sin tidigare lön vid arbetslöshet, utan mindre. Man kan alltså maximalt få ut 14 960 kronor av a-kassan, även om man tjänat mer än 18 700 kronor tidigare.

Vem bör överväga att skaffa en inkomstförsäkring?

Detta innebär, som många redan listat ut vid det här laget, att om man har en lön som överstiger 18 700 kronor, bör man överväga att teckna denna typ av försäkring. Ju mer över 18 700 kronor du tjänar, desto viktigare är detta, eftersom inkomsttbortfallet blir större ju mer du tjänar.

Kan alla teckna inkomstförsäkringar?

Många kan det, men inte riktigt alla. Precis som när det gäller många andra typer av försäkringar har nämligen de flesta försäkringsgivare som erbjuder inkomstförsäkringar vissa krav på försäkringstagarna, och de brukar i regel vara:

  • Att man inte är äldre än 55 år gammal
  • Att man arbetar och är fast bosatt i Sverige
  • Att man har ett medlemsskap i a-kassan
  • Att man har en tillsvidareanställning

Uppfyller du dessa krav bör du dock inte ha några problem med att teckna en inkomstförsäkring!