Meny Stäng

Vad är en fackförening?

Alla som är anställda bör veta vad en fackförening är för något. Man bör också fundera på om ett medlemsskap i en fackförening skulle kunna vara något som passar en själv. Fackföreningar kan nämligen hjälpa anställda med väldigt mycket, och erbjuder ofta även flera förmåner till medlemmarna. 

Men om du inte riktigt vet var du kan hitta oberoende information om fackföreningar, har vi nedan samlat en del information om fenomenet, som vi hoppas kan hjälpa dig med ditt beslut. 

Vad är en fackförening?

Måste man vara med i en fackförening?

Nej. En del tror att så är fallet, eftersom ett medlemsskap i a-kassan är obligatoriskt, men det är alltså inte ett medlemsskap i en fackförening. Man kan nämligen vara medlem endast i a-kassan om man vill det. Dock brukar man när man går med i en fackförening bli medlem i a-kassan samtidigt, vilket kan vara anledningen till att många känner sig förvirrade angående detta.

Vad kan en fackförening hjälpa medlemmarna med?

Den huvudsakliga uppgiften som en fackförening har är att hjälpa medlemmarna med olika saker som rör arbetet. Visserligen erbjuder en del fackföreningar idag olika förmåner som hjälper medlemmarna även med andra saker, som t.ex. ekonomin, lån, försäkringar och liknande, men detta bör inte på något vis ses som deras huvudsakliga uppgift.

Istället är det frågor som löner, arbetsregler och rekommendationer, anställningsvillkor, regler kring avsked och uppsägningar och liknande frågor som en fackförening egentligen främst ska hjälpa medlemmarna med.

Den största fördelen som fackföreningarna har är förstås deras storlek. Det är ju lättare för dem att få igenom förhandlingar på ett önskat sätt, än för dig som försöker förhandla på egen hand. Det är därför på grund av dem som t.ex. kollektivavtal och lägsta löner inom branscher, samt regler för övertid och liknande finns. 

Så om du tror att du skulle ha svårt att förhandla fram saker på egen hand, är ett medlemsskap i en fackförening verkligen att rekommendera. 

Vad kostar det att vara med i en fackförening?

Det varierar lite mellan de olika fackföreningarna, då varje fackförening sätter sitt eget pris för medlemsskapet. Du bör dock kunna se vad ett medlemsskap hos respektive fackförening kostar på deras hemsida i de flesta fall, annars kan du även kontakta fackföreningen direkt för att fråga om detta.